arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 5: Bumi

10 questions · Form 1 Geografi Bab 5: Bumi

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Benua yang terletak di Kutub Selatan dan diliputi oleh ais tebal sepanjang tahun ialah...

  1. Benua Antarktika
  2. Benua Eropah
  3. Benua Amerika Utara
  4. Benua Asia
Show answer

Answer: A

Benua Antarktika terletak di Kutub Selatan dan diliputi litupan ais tebal.

2. Apakah lautan yang TERBESAR dan TERDALAM di dunia?

  1. Lautan Atlantik
  2. Lautan Pasifik
  3. Lautan Hindi
  4. Lautan Artik
Show answer

Answer: B

Lautan Pasifik ialah lautan terbesar dan terdalam di permukaan bumi.

3. Antara berikut, yang manakah BUKAN lautan utama di dunia?

  1. Lautan Pasifik
  2. Lautan Atlantik
  3. Lautan Balkan
  4. Lautan Artik
Show answer

Answer: C

Lautan Balkan tidak wujud. 5 lautan utama ialah Pasifik, Atlantik, Hindi, Selatan, dan Artik.

4. Apakah benua yang TERBESAR di dunia?

  1. Benua Afrika
  2. Benua Amerika Utara
  3. Benua Asia
  4. Benua Eropah
Show answer

Answer: C

Benua Asia merupakan benua paling besar di dunia.

5. Apakah daratan tunggal raksasa yang wujud berjuta-juta tahun dahulu sebelum hanyutan benua berlaku?

  1. Eurasia
  2. Pangaea
  3. Gondwana
  4. Laurasia
Show answer

Answer: B

Pangaea ialah nama daratan tunggal raksasa sebelum plat tektonik mengalami hanyutan benua.

6. Ombak gergasi yang terhasil akibat kejadian gempa bumi di dasar lautan dipanggil...

  1. Tornado
  2. Tsunami
  3. Taufan
  4. Puting Beliung
Show answer

Answer: B

Tsunami terbentuk apabila pergerakan tektonik atau gempa berlaku di dasar lautan.

7. Gegaran kuat pada permukaan bumi yang berlaku akibat pelepasan tenaga dari plat tektonik dinamakan sebagai...

  1. Tsunami
  2. Gempa Bumi
  3. Pencairan Ais
  4. Gelinciran Tanah
Show answer

Answer: B

Gempa bumi ialah gegaran struktur bumi akibat pergerakan plat tektonik.

8. Lapisan bumi yang paling tebal dan merangkumi sebahagian besar isi padu bumi ialah...

  1. Kerak Bumi
  2. Mantel
  3. Teras Luar
  4. Teras Dalam
Show answer

Answer: B

Mantel ialah lapisan di bawah kerak bumi yang merangkumi kira-kira 82% daripada isi padu bumi.

9. Komponen Biosfera merujuk kepada kawasan yang dihuni oleh...

  1. Batuan dan mineral sahaja
  2. Benda-benda hidup seperti manusia, haiwan, dan tumbuhan
  3. Gas nitrogen dan oksigen
  4. Lapisan ais tebal di kutub
Show answer

Answer: B

Biosfera ialah kawasan zon hidupan yang merangkumi semua benda hidup di bumi.

10. Komponen bumi yang meliputi semua kawasan air dinamakan sebagai...

  1. Litosfera
  2. Atmosfera
  3. Hidrosfera
  4. Biosfera
Show answer

Answer: C

Hidrosfera merangkumi semua bahagian air di bumi seperti laut, lautan, sungai, tasik, dan air tanah.

Sponsored